מילה טובה – טיפים לתקשורת חיובית עם ילדים
אם היו מציעים לכם משרה שבה תדרשו לכישורים בינאישיים גבוהים, עבודה של 24 שעות ביום, שבעה ימים בשבוע, ללא חופשות וללא שכר. הייתם הולכים על זה? אם בחרתם להיות הורים, אז כנראה שהתשובה שלכם היא כן... וכחלק מהתפקיד המאתגר, בטח עצרתם לחשוב לרגע, איך אפשר לנהל את המשפחה באווירה נעימה ולא למצוא את עצמכם במאבק כוחות מתמיד? איך יוצרים תקשורת חיובית עם הילדים?
-
נוכחות וזמינות רגשית של ההורים- חשוב לאפשר זמן איכות אמיתי, שבו מתנתקים מהמסכים, מסתכלים אחד לשני בעיניים ומדברים.
-
לתת חיזוקים חיוביים- כאשר ילד מתבונן בעיניו של ההורים ורואה התפעלות, הוא לומד להאמין שהוא שווה וראוי לאהבה, שהוא מוצלח ויכול לסמוך על עצמו. ילד בטוח בעצמו, יוכל ליצור תקשורת חיובית ולהשתלב בסביבה חדשה בקלות רבה יותר.
-
לדבר על הרגשות במקום להתנהג אותם – כשלילדים (ולהורים) אין אפשרות להביע במילים את תחושותיהם, הם עשויים להביע אותם בהתנהגות שלילית. ככל שבבית יהיה יותר שיח שמאפשר ביטוי לכל קשת הרגשות- הנעימים והקשים, יהיו פחות תסכול והתנהגויות שליליות.
-
להפריד בין כעס על התנהגות מסוימת של הילד לבין האהבה אליו- גם כשהילד עושה משהו לא בסדר, כדאי להעביר את המסר- "אתה לא ילד רע, פשוט התנהגת עכשיו לא יפה...".
-
הכלה בצד החזקה- בצד ההכלה, האהבה והקבלה של הרגשות, חשוב להתוות לילד גבולות ברורים ועקביים. דרך טובה לעזור לילד לקבל ולהיענות לגבולות, היא להכיל ולהיות אמפתי לרגשות שמתעוררים בו, להבהיר מהו הגבול ולאפשר אלטרנטיבות התנהגותיות רצויות.
-
לתת דוגמא אישית לתקשורת חיובית- ילדים שנחשפים לשיח חיובי ומכבד של ההורים וביניהם, ילמדו לדבר בצורה מכבדת בעצמם.
-
לחזק את התהליך ולא את התוצאה- כאשר מתפעלים ומחזקים רק את התוצאה הסופית של התנהגות הילד זה יכול לעודד אותו, אבל גם להלחיץ, מכיוון שילד מרגיש חייב להמשיך להצליח. מאידך, כשמחזקים את הדרך והמאמץ שלו, מעלים את הביטחון שלו לנסות דברים חדשים.
-
תמיכה להורים- בשביל ליישם את כל אלה, חשוב שכל הורה ידע ליצור לעצמו את המקומות בהם הוא יכול לקבל תמיכה ואנרגיות על מנת שיוכל להיות פנוי רגשית ונינוח עם ילדיו. זה יכול להיות זמן איכות זוגי, בילוי עם חברים, או כל דבר שמאפשר לכם להעניק משהו טוב לעצמכם.
לסיכום, הקשר בין ילדים להוריהם, הוא הבסיס להתפתחותם של ילדים, לביטחון העצמי שלהם, להתנהגותם ולאופן שבו הם יוצרים קשר עם העולם שסביבם. כאשר יש במשפחה תקשורת חיובית, שמאפשרת לילדים להרגיש בטוחים, שייכים ואהובים, הם יכולים לצאת בבטחה למסע שלהם ולדעת שיש להם בסיס בטוח , אליו הם יכולים לחזור כשהם זקוקים לתדלוק רגשי ולמילה טובה.